Самоотчитане на водомер – как да го направим ?

Това са едни от най-популярните водомери, които ВиК Дупница използва

Един от най-сложните за отчитане водомери, това е този модел:

Ако разполагате с него, ето как можете да направите отчет:

Поглеждаме водомера и се ориентираме към ЧЕРНИТЕ стрелки. Червените не са важни и не ги гледаме.

 1. Първото означение, което се намира долу в ляво на снимката, посочена по-горе, а именноо х 1000, което е изписано под нея на циферблата: Вижда се, че стрелката е разположена между 0 и 1. Следователно уредът не е достигнал 1 и няма, как да запишем 1, като начално показание на уреда и записваме…… 0_ _ _ м3
 2. Поглеждаме вече черната стрелка с означение х 100. Виждаме, че стрелката е подминала цифрата 5, но не е достигнала до цифрата 6. Значи приемаме цифрата 5 за показание. И добавяме в записа:……05_ _ м3.
 3. Следва стрелката с означение х 10. На снимката се вижда, че тя е точно между цифрите 2 – 3, но не е подминала 3. В този случай приемаме цифрата 2 и я добавяме в записа….052_ м3.
 4. Стигаме до крайната цифра на отчета, т.е стрелката х 10. Виждаме, че тя е точно върху цифрата 5. Приемаме и я вписваме в отчета: 0525 м3.

Показанието на този уред е точно  525 м3. Ако искаме да видим точните литри, изразходвани от този абонат, можем да погледнем и червените обозначения, стрелките, които в този случай показват 124 литра. С други думи, този водомер е изразходвал 525 м3 и 124 литра. Тоест след още 876 литра този водомер ще стане на показние 526 м3.

При водомерът с дистанционно отчитане черните цифри показват кубическите метри, а червените – литрите, те се отчитат много лесно, тъй като се записват само черните цифри.

Съществуват два типа водомери – главен, общ и индивидуален.

Главен приходен водомер, (общ водомер) и индивидуални (контролни водомери).

Главните приходни водомери са разположени на сградните водопроводни отклонения и измерват цялото постъпило количество вода в сградата или индивидуалния имот (къща, търговски, промишлени или други помещения), които се обслужват от дадено отклонение. Тяхното монтиране и стопанисване е задължение на ВиК – Дупница.

Индивидуалните (контролни) водомери се монтират в апартаменти, офиси или магазини, представляващи самостоятелни обекти в етажната собственост. Отговорността за монтирането, поддръжката и проверката за изправността на тези уреди е на всеки един собственик.

При закупуването на индивидуален водомер, проверете дали той има оловна пломба или холограмен стикер, залепен на корпуса му – това гарантира, че водомерът ви е одобрен от Държавната агенция по метрология и технически надзор и отговаря на всички нормативни изисквания. На оловната пломба е записана годината на производство 08 отговаря на 2008 г., 09 отговаря на 2009 и т.н., на холограмният стикер е записана годината, до която е изряден водомера.

Напомняме, че водомера трябва да бъде монтиран на водопроводната система до края на следващата година от производството, в противен случай трябва да бъде тестван през оправомощена лаборатория.

Необходимо е да се запознаете с техническите изисквания за монтаж и поддръжка, преди да поставите водомера си.

Previous Post
Newer Post

Comments (2)

 • Николай Спасов шопов

  04.07.2022 - 13:16

  Здравейте, как мога да подавам самоотчет за село Делян?

  • admin

   04.07.2022 - 13:30

   От секцията „Подаване на самоотчет“, трябва да попълвате данните всеки месец!
   Поздрави

Leave A Comment